Hogyan őrizzük meg csokrunkat az esküvő után?

Hogyan őrizzük meg csokrunkat az esküvő után?

A menyasszonyi csokor töretlen népszerűsége egészen az ókori görögök és rómaiak idejéhez vezethető vissza. Már ekkor is viseltek magukon a menyasszonyok csokrot, bár ez teljesen más jelleggel bírt és nem a szépséget szolgálta. Egészen pontosan gyógynövényeket, fűszereket és fokhagymákat aggattak a hajukba, hogy elűzzék a gonosz szellemeket. Ma már ezt igen nehéz lenne elképzelni, tekintve a gyönyörűbbnél gyönyörűbb virágfajtákat, színeket, illatokat és kompozíciókat. A sok szép megoldás közül gyakran fejtörést okoz kiválasztani a számunkra legkedvesebbet. Na de kanyarodjunk is vissza eredeti témánkhoz, milyen módszereket vethetünk be esküvői csokrunk tartósításához?!

1.Nagymamáink szokása, a lefelé aggatott szárítás

Nagymamáink, és az ő anyukájuk és előtte az ő anyukájuk is…. mindenki így csinálta. Hiszen nem létezett nagyon más módszer. Ez a legegyszerűbb technika, amit bevethetünk csokraink megőrzésére. Egyszerűen kössünk egy madzagot virágcsokrunk végére, majd akasszuk fejjel lefelé, lehetőleg egy fénymentesebb szobába és hagyjuk, hogy az idő végezze dolgát. Jó pár hét elteltével a virágok fokozatosan elveszítik nedvesség tartalmukat, veszítenek színükből és ropogósra száradnak. Ezután semmi további teendőnk nincs, kivéve annyi, hogy biztonságosan tároljuk fénytől, párától és töréstől mentesen. Lássuk be, habár rendkívül egyszerű, egy fillérünkbe sem kerül, mégsem az igazi a virágok megőrzésének szempontjából. Amellett viszont, napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a száraz virágcsokrok, így talán ez az eljárás is újra népszerűnek mondható.

Hasznos tanács ehhez a technikához: kiszáradást követően, csokrunkat fújjuk le hajlakkal vagy sima lakkal, így óvjuk a felesleges párától és portól is. Egy szép vázába helyezhetjük, és különleges kelléke lehet otthonuknak.

2.Virág tartósítása préselve

Hasonló módszer, mint az előző, annyi különbséggel, hogy itt lehetőleg 2 nehéz tárgy közé kell szorítanunk a kiválasztott, préselendő virágokat. Legtöbben erre a célra könyveket használnak és tökéletesen meg is felel. Arra ügyeljünk, hogy mielőtt elhelyeznénk a virágokat a kiválasztott tárgyba vagy tárgyak közé, mindenképpen vegyük körbe papírzsebkendővel, szalvétával, papírtörlővel, valamilyen nedvszívó anyaggal. Így az adott tárgyat is óvjuk, valamint a növényeket a penészedéstől. Ennél az eljárásnál a virágok egy fokkal jobban megőrzik színüket, de szintén sokkal törékenyebbé válnak. A tökéletes száradáshoz minden fajtának eltérő idő szükséges, bizonyos időközönként nézzünk rájuk. 3-6 hétig is terjedhet, mire eléri a végső szárazságot.

Hasznos tanács ehhez a technikához:  miután úgy ítéljük meg, hogy virágaink szépen kiszáradtak, egy üveglapra készítsünk számunkra kedves kompozíciót belőlük, majd erre az üveglapra helyezzünk egy másikat és el is készültünk egy meghitt, személyes képpel, melyet felakaszthatunk a falra és nap, mint nap megcsodálhatjuk.

Virág tartósítása préselve
Virág tartósítása préselve

3.Viaszba mártva

A viaszba mártásnál jobban fel kell készülnünk és néhány alapanyagot beszerezni, hiszen itt már szükségünk van egy tartósító anyagra. Ami kell: viasz, egy edény, amit nem sajnálunk, csipesz, kesztyű, egy tál hideg víz és váza. Nagyon egyszerű, csak arra kell figyelnünk, hogy ne égessük meg magunkat. Először is egy edényben, lábasban felmelegítjük a viaszt-lehetőleg fehéret vagy, ha nagyon szerencsések vagyunk és találunk, merítőviaszt használjunk- miután kellően folyékony lett, kesztyűben a friss virágokat egyesével, csipesz segítségével belemártjuk a forró viaszba, majd egy pillanatra egy tál hideg vízbe és ezt követően helyezzük vázába.

Hasznos tipp ehhez a technikához: virágainkat megszabadíthatjuk száraiktól és csak fejükön végezzünk viaszos tartósítást, majd egy üveges dobozba vagy képkeretbe helyezhetjük és így is csodaszép emléket kapunk.

4.Virágtartósítás gyantával és velünk

Úgy gondoljuk, hogy ez az eljárás még egyáltalán nem ismert és alkalmazott Magyarországon, mi is külföldön láttuk meg először és onnan sajátítottuk el a technikákat, majd több éves gyakorlást követően, elsőként mi foglalkozunk itthon menyasszonyi csokor megőrzéssel ebben a formában. Na de miről is szól ez a technika? Valamivel bonyolultabb módszer a többihez képest, mivel itt legelső sorban a tartósítást egy szilika gél nevű anyaggal végezzük. Ez a vegyület segít abban, hogy a virágok víztartalmát teljesen elnyerjük úgy, hogy közben eredeti formáját és színét megőrizzük. (Érdekesség: ezzel az anyaggal találkozhatunk frissen vásárolt cipő dobozában is, azok a kis golyók egy tasakban, amiket nem szabad megenni.) Miután megtörtént a „szárítás”, virág fajtától függően 1-4 hétig is terjedhet, egy lezáró folyamatként gyantába ágyazzuk őket és így kapják meg végleges formájukat. Mivel a gyanta egy folyékony, formában szilárduló anyag, így készíthetünk belőle gyűrűtartót, medált vagy egy egész nagy táblát is tele virágokkal. És hogy mi ennek az előnye? Életünk egyik legkedvesebb emlékét örökíthetjük meg hosszú évtizedekre, olyan formában, ahogy az a nagy napon volt. Színesen, üdén és frissen. Erről a technikáról többet itt találtok: www.lavivienne.hu

Hasznos tipp: Ennek az eljárásnak a kipróbálását nem ajánljuk otthon, bár mi is környezetbarát gyantával dolgozunk, de ezt egy külön műhelyben, beöltözve, ellenőrzött körülmények között tesszük. Rengeteg videót találhatunk az interneten és nem egy nehezen beszerezhető anyag, mégis mindenkit óva intünk, hogy ezzel kísérletezgessen. Inkább keress fel bennünket és mi mindenben szívesen segítünk.

Tetszett cikkünk? Kövess minket további újdonságokért facebook-on: https://www.facebook.com/viragtartositas

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
    0
    Kosár